Δέσποινα Τσιρακάκη

Γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είχε πολύ θεατρόφιλες θείες και γι’ αυτό παρακολούθησε πολλές θεατρικές παραστάσεις στην παιδική της ηλικία. Πάντα ήταν πρόθυμη να τραγουδάει και να αυτοσχεδιάζει για την οικογένεια και τους φίλους της. Τυχαία, και μετά από την ανάγνωση ενός άρθρου εφημερίδας για μια ακρόαση στο θέατρο Αλίκη, βρέθηκε να παίζει το 1981 στο μιούζικαλ «Άννυ» σε ηλικία 8 ετών. Παρότι με μεγάλο σθένος και επιμονή υποστήριζε ότι θα γίνει οδοντίατρος και όχι ηθοποιός, το επόμενο καλοκαίρι πρωταγωνιστεί στην παιδική σειρά της ΥΕΝΕΔ, «Αχ, αυτοί οι φίλοι μου», βασισμένη στο ομώνυμο διήγημα της Ελένης Σαραντίτη Παναγιώτου. Επειδή «δεν χωρούν δύο καρπούζια στην ίδια μασχάλη», αφοσιώθηκε, έκτοτε, στα μαθήματά της και τις σπουδές της στο πιάνο. Το μικρόβιο όμως υπήρχε και κάποια στιγμή, μετά το λύκειο, εκδηλώνεται η ασθένεια του θεάτρου. Παίρνει μέρος σε σεμινάριο Υποκριτικής στο Αρχαίο Δράμα υπό την αιγίδα του Σωματίου Ελλήνων Ηθοποιών και τον επόμενο χρόνο, μετά από την επιτυχία της στις εισαγωγικές εξετάσεις, ξεκινά την φοίτησή της στη Σχολή Δραματικής Τέχνης Βεάκη, απ’ όπου αποφοίτησε το 1995. Έχει, επίσης, παρακολουθήσει μεταπτυχιακά εργαστήρια υποκριτικής στο Κέντρο Αρχαίου Δράματος ΔΕΣΜΟΙ.

Η παράλληλη ενασχόληση με τη μουσική την οδηγεί στον πειραματισμό και την αναζήτηση νέων γνώσεων. Ασχολείται με τα Ακαδημαϊκά Κρουστά, παρακολουθεί μαθήματα Ανώτερων Θεωρητικών και εντέλει καταλήγει να σπουδάζει Κλασσικό Τραγούδι με την Μεσόφωνο Rossitza Troeva, με την οποία αποκτά Δίπλωμα Μονωδίας το 2005. Ακόμη, επιμορφώνεται και εξειδικεύεται στην εκμάθηση της μουσικής σε παιδιά Προσχολικής και Πρώτης Σχολικής ηλικίας, από τη μουσικοπαιδαγωγό Καίτη Καραχάλιου.

Η επαγγελματική της δραστηριότητα πάντοτε μοιράζεται ανάμεσα στο θέατρο, τη μουσική και τη διδασκαλία.

Έχει λάβει μέρος στις παραστάσεις, «Ίων» του Ευριπίδη, «Μύθι -μύθι, παραμύθι», «Φωνές μύθου –φωνές Οίστρου», «Η μελωδία Της Ευτυχίας» και «Ο Θάνατος και ο Διάβολος» του Φ. Βέντεκιντ.

Ως μουσικός, χορωδός και σολίστ έχει συνεργαστεί με το φωνητικό σύνολο Μολπή, με την Χορωδία Ν. Ιωνίας Μαγνησίας, με το σύνολο μουσικής Δωματίου Young Artists Ensemble και με το συγκρότημα του Ν. Γεωργάκη. 

Έχει διδάξει θεατρικό παιχνίδι και μουσική αγωγή στα Αρσάκεια Σχολεία Ψυχικού, στα εκπαιδευτήρια «Σύγχρονο Δημοτικό Σχολείο και Παιδικός Σταθμός» και στον Παιδικό Σταθμό «Οι Φατσούλες» στο Βόλο και σε Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς στο  Γαλάτσι, στον Δήμο Κηφισιάς και στη Νέα Ερυθραία. Ακόμη έχει παρουσιάσει παιδικά βιβλία σε γνωστή αλυσίδα Βιβλιοπωλείων στην Αθήνα και το Βόλο.

Ήταν υπεύθυνη σε θεατρικά εργαστήρια ενηλίκων στον Αλμυρό και το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας.

Εθελοντικά έχει πραγματοποιήσει αφηγήσεις παραμυθιών, μουσικές και θεατρικές δραστηριότητες σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία του Γαλατσίου. 

Στην πενταετή της συνεργασία με τη σχολή μας, έχει διοργανώσει εργαστήριο φωνητικής -χορωδίας και έχει διδάξει στη θεατρική ομάδα της σχολής παρουσιάζοντας τα θεατρικά έργα: Οδυσσεβάχ της Ξ. Καλογεροπούλου, Όνειρο Καλοκαιρινής Νύχτας του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε διασκευή Γ. Καλαντζόπουλου, και Χριστούγεννα στο Δάσος της Σ. Γεωργιάδη, σε διασκευή της ίδιας. Τέλος, διδάσκει θεατρικό παιχνίδι στους μικρούς σπουδαστές  της σχολής.

Είναι παντρεμένη και ευτυχισμένη μητέρα δύο παιδιών.

Η Δέσποινα είναι στη οικογένεια της σχολής μας από τη στιγμή που ανοίξαμε, το 2015. Είναι δίπλα μου να στηρίζει την προσπάθειά μου και τα πρώτα βήματα της σχολής. Τα δυο τελευταία χρόνια έχει τον κυριότερο ρόλο στη σχολή, καθώς της έχω εμπιστευθεί το οργανωτικό και επικοινωνιακό κομμάτι της. Είναι το πρόσωπο που θα συναντήσετε πρώτο στη σχολή μας. Η Δέσποινα θα σας δώσει τις πρώτες οδηγίες και ότι πληροφορία χρειάζεστε. Όμως εκτός από αυτό, ασχολείται και με το καλλιτεχνικό κομμάτι, καθώς βοηθάει στις παραστάσεις, δίνει ιδέες αλλά και οργανώνει και διδάσκει τα μαθήματα θεατρικού παιχνιδιού και θεάτρου. Συνάδελφοι, Γονείς και Μαθητές σίγουρα θα πουν για την συνεργασία της, την οργάνωση και το χαμόγελό της.
Δέσποινα Τσιρακάκη