Λήδα Μαρίνα Σταμάτη

Γεννήθηκε το 1990. Η πρώτη της επαφή με το χορό έγινε σε ηλικία 4 χρόνων. Η επιμονή της για την τέχνη του χορού της χάρισε μια θέση στο φυτώριο της ανώτερης επαγγελματικής και ερασιτεχνικής σχολής χορού «Νίκη Κονταξάκη- Νικολέτα Μπακάλη» όπου έμαθε τα πρώτα της χορευτικά βήματα. 

Το 2010 μπαίνει στο Τμήμα του Φυσικού στο Πανεπιστήμιο Πατρών - όπου καταφέρνει να αποφοιτήσει με επιτυχία - και ξεκινάει για’ κείνη η ξέγνοιαστη φοιτητική ζωή. Ο χορός βέβαια αποτελεί πάντα κομμάτι της καθημερινότητάς της καθώς όσο σπουδάζει στο Φυσικό παράλληλα ασχολείται με το Αγγλικό Σύστημα όπου γίνεται κάτοχος πτυχίου Advanced 1 RAD. Η αγάπη της για το χορό έγινε συνειδητή ύστερα από μια αποχή της από αυτόν για ένα χρονικό διάστημα όπου εκεί συνειδητοποίησε πως έχει γίνει πλέον κομμάτι της ζωής της και η έλλειψή του δε μπορούσε να καλυφτεί με τίποτα άλλο. Το 2012 παίρνει την απόφαση να συνεχίσει επαγγελματικά με τον χορό και το 2014, επιστρέφει στην Αθήνα για να ακολουθήσει το όνειρό της. Μετά από εξετάσεις στο Υπουργείο Πολιτισμού μπαίνει στο Επαγγελματικό Τμήμα της Επαγγελματικής Σχολής Χορού «Νίκη Κονταξάκη – Νικολέττα Μπακάλη». 
Στη διάρκεια των σπουδών της συμμετείχε στις ετήσιες παραστάσεις της σχολής σε κλασσικό και σύγχρονο ρεπερτόριο καθώς και αυτοσχεδιασμό και στο ετήσιο φιλανθρωπικό gala Σ.Ι.Σ.Χ.Ε. Παρακολούθησε πλήθος σεμιναρίων σε κλασικό και σύγχρονο χορό με τους (Υοlanda Zaharieva, Taina Morales, Jean Lucien Massot στα πλαίσια του κλασικού χορού και με Στέφανο Μπίζα , Πέρσα Σταματοπούλου στα πλαίσια του σύγχρονου χορού). 

Το 2017, έλαβε μέρος στον ετήσιο διαγωνισμό Νέων Ελλήνων Χορογράφων του ιδρύματος Μιχάλη Κακογιάννη σαν χορογράφος και χορεύτρια, όπου απέσπασε το 3ο βραβείο χορεύτριας. Την επόμενη χρονιά έγινε δεκτή στην ομάδα Dance in Art που εδρεύει στο Broedplaats Bogota, Haarlemmerstraatweg Halfweg στην Ολλανδία και παρακολούθησε το πρόγραμμα Dance research program. 

Ταυτόχρονα παρακολούθησε σεμινάρια στο Nederlands Dans Theater (ΝDT). Διδάχθηκε χορογραφίες Σύγχρονου Ρεπερτορίου NDT. Μερικές από αυτές είναι: ”Signing Off” by Sol Leon & Paul Lightfoot in Significant moments (NDT 2) | “SINGULIERE Odyssee” by Sol Leon & Paul Lightfoot in Saisonnier (NDT 1) | “Bedroom Folk” by Sharon Eyal in Second Nature (NDT1) | original piece by Felix Landerer in Settle for more (NDT2).

Συνέχισε να εξελίσσεται παρακολουθώντας σεμινάριο Akraam Khan στη χορογραφια “Kaash” που έλαβε μέρος στο Henny Jurriens Foundation που εδρεύει στο Αμστερνταμ και πήρε μέρος στην παρουσίαση αυτής. Dance intensive program με την ομάδα Nikki de Graff που εδρεύει στο Αrnhem της Ολλανδίας και σεμινάριο με τη Suetkin Jaicobs και Paola Ghidini και επίσης παρακολούθησε μαθήματα floor barre με Paola Ghidini. Τέλος έγινε δεκτή στο international  πρόγραμμα της ομάδας Kibbutz που εδρεύει στο Ισραήλ. 
Σήμερα  εκπαιδεύεται στο πρόγραμμα pilates mat and reformer instructor του Studio One καθώς πεποίθησή της είναι ότι το pilates είναι ένα εργαλείο που σαν χορεύτρια το χρησιμοποίησε πολύ και θέλει να μεταδώσει τα ευεργετικά του αποτελέσματα σε όλους όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν ευεξία, ορθοσωμία και πλήρη έλεγχο του σώματος τους στο πλαίσιο της καθημερινότητας τους. Ο στόχος της είναι να μεταδώσει στη νέα γενιά την αγάπη της για την τέχνη του χορού και οι μαθητές της να αποκτήσουν καλλιτεχνικά ερεθίσματα, ένα σύμμαχο που θα τον έχουν σε όλη τους τη ζωή.

Η Λήδα είναι μέλος της σχολής από το 2017. Έχει την πειθαρχία που απαιτεί το επάγγελμα. Πάντα πρόθυμη να μάθει και να βοηθήσει. Επικοινωνιακή με ομαδικό πνεύμα και φαντασία. Με φρέσκιες ιδέες και όρεξη για δημιουργία. Οι συνάδελφοι και οι μαθητές την εκτιμούν και την εμπιστεύονται.
Λήδα Μαρίνα Σταμάτη