Αυτοσχεδιασμός - Χορογραφία

ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΧΟΡΟΥ (LIMON – RELEASE), ΑΥΤΟΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ (IMPROVISATION INTO PERFORMANCE) ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ ΣΤΗ ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ (RESEARCH ON CHOREOGRAPHY):

Το μάθημα απευθύνεται σε χορευτές και χορεύτριες προεπαγγελματικού και επαγγελματικού επιπέδου που επιθυμούν να εξελιχθούν ως performers ή/και ως χορογράφοι, διευρύνοντας τους πνευματικούς/καλλιτεχνικούς τους ορίζοντες. Μέσω της γείωσης, της λιτότητας, φυσικότητας, ροής και διαδοχής της κίνησης που προκύπτει αβίαστα ως αποτέλεσμα με τη λιγότερη δυνατή προσπάθεια μέσω ανάπτυξης κινητικών μοχλών και αξιοποίηση του νευρομυικού συστήματος του σώματος, του ανατρεπτικού παιχνιδιού με τη βαρύτητα (αντίσταση-άφημα), της κινητικότητας του κέντρου βάρους και της σπονδυλικής στήλης, της συνειδητής χρήσης της αναπνοής, μαθαίνουμε να αξιοποιούμε την τεχνική εποικοδομητικά, δίχως να τη θέτουμε ως αυτοσκοπό της κίνησης, αλλά ως μέσο έκφρασης συναισθημάτων, σκέψεων, και ιδεών. Κινητήριος πηγή έμπνευσης η ίδια η «αλήθεια» του καλλιτέχνη. Αναπτύσσονται προσεγγίσεις στον αυτοσχεδιασμό (solo-groups), καθώς και οι σχέσεις που καλλιεργούνται μέσω αυτού, δίχως να γίνεται επιβολή και προβολή «υποχρεωτικών» συνθηκών. Προσεγγίζονται διαφορετικά είδη μουσικής και ρυθμών, απαγκιστρωνόμενοι από συμβατικούς, κοινότοπους ήχους και μελωδίες, αξιοποιώντας ακούσματα από την Ελλάδα και από άλλους πολιτισμούς και κουλτούρες, και κινητικές ποιότητες όχι μόνο από τον σύγχρονο χορό, αλλά και από street styles, yoga, pilates και somatics. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιείται εισαγωγή στην έρευνα στη χορογραφία, ξεκινώντας από αναφορές σε γνωστά έργα-σταθμούς του σύγχρονου χορού και χοροθεάτρου, και συνεχίζοντας στην προσωπική μελέτη και χορογραφική δημιουργία που στοχεύει σε μια τέχνη που «μιλάει», «προβληματίζει», «αφυπνίζει», και όχι που απλά αναδεικνύει ωραίες γραμμές και σχήματα. Τέλος, θα επιδιωχθεί διερεύνηση της σχέσης του χορού με τον (καθημερινό & λογοτεχνικό: ποίηση και πεζογραφία) λόγο και της φωνής.

 

 
<br />
<b>Notice</b>:  Undefined variable: team_title in <b>/var/www/vhosts/xoropraxis.gr/httpdocs/app/pages/lessons_detail.php</b> on line <b>28</b><br />